Vil du prøve kræfter med kajakroning i Skotland, kan jeg kun anbefale Isle of Skye og Skyak Adventures som udgangspunkt. Her får du et overblik over hvordan man kan skrue logistikken sammen i sådan en tur. Min erfaring er at det ikke så vanskeligt endda; det vigtigste er at prioritere gode transportløsninger, og acceptere at instruktørhænder følger med hvis man vil leje kajakker.

Fleksibel transport

Fly fra Billund til Edinburgh – ca. 2 timers flyvetur, kan gøres for omkring kr. 1000,- (januar 2013) tur/retur.

Lejet bil fra Edinburgh til Skye. Tager ca. 5 timer. Alternativet vil være bus-transport med 1-2 skift, omkring 10 timers køretid, og næsten samme pris. Når du først er på Skye, har du bilen til at komme rundt, og det åbner for nogen muligheder for proviantering, aftensmad og sightseeing  på en meget mere fleksibel måde end busserne der kører på hovedvejene på Skye.

Forvent at der skal køres rundt til isætnings/ophalings stederne for nærmest hver eneste dagstur – så igen, fleksibel transport bliver bare en vigtig parameter på sådan en tur. Skyak Adventures har trailere + minibus og kan, hvis ellers det er aftalt på forhånd, stå for al transporten af kajakker til/fra vandet.

Tag over hovedet

DSC_1622Der er Bed & Breakfast i nærmest hver en lille by på Skye – og hvis man er en gruppe afsted, er der feriehuse (“self-catering”) som ville være oplagte baser at køre ud fra. Priser fra omkring £30 / nat på B&B, et feriehus med egen forplejning kan findes til omkring £15 / person / nat for 6 personer en uge.

Morgenmad på B&B, frokostmad fra det lokale supermarkedet, og aftensmad på de lokale restauranter/pubs – nærmeste restaurant fra Skyak Adventure’s base er er Red Skye Restaurant, som er god, men lidt dyrere end indisk mad eller et måltid på nærmeste pub. Spisetiderne for frokost og aftensmad kan godt blive noget forskudte, når kajaktursplanerne og tidevandet får første prioritet, så sørg for at pakke en god bunke snacks / energibars / mellemmåltider med på tur.

Kajakudstyr

DSC_1638Kajak og pagajer følger med i kursusprisen hos Skyak Adventures, men kan ikke lejes uden medfølgende instruktør. Det betyder at du skal budgettere med at booke dig på et kursus eller en tur med Skyak Adventures. Kajakudstyret de har, er kvalitet: velfungerende glasfiber-kajakker (primært Valley, Rockpool, Arrow), samt pagajer fra Werner og Lendal.

Det er lykkes med lidt omhu at trimme grej til dagsture ned på 20 kg. bagage som kan checkes ind med flyveren. Er det overnatningstur med telt og trangia, skal der helt sikkert +15 eller +20 kg ekstra med – det koster på flybillet prisen, men kan lade sig gøre.

Vær opmærksom på at nødraketter, gas, benzin osv. ikke er fly-gods. Skyak Adventures kan nok sørge for nødraketterne, som du alligevel ikke kan få med hjem igen. Eneste rigtig gode løsning her er en laser flare, som kan tages med flybagagen, men er forholdsvis dyre i anskaffelse.

Kort, pilotbøger og tidevandstabeller er gode værktøjer – se oversigten over hvilke resourcer jeg har fået samlet for Isle of Skye her.

Get going

En uges skotsk kajakroning er en oplevelse som man ikke lige glemmer – bjerglandskabet, lyset, tidevandet, sælerne og atlanterhavs brændingen mod klippekyster er med til at give turen en ekstra dimension. Tilsæt erfarne instruktører og turledere, god lokal mad og øl, en sjat whisky, røverhistorer om vilde kajakture, og nyd solen på vandet med snedækkede fjeldtoppe i horisonten – what’s not like?

Isle of Skye (Contains Ordnance Survey data © Crown copyright and database right)

Isle of Skye (Contains Ordnance Survey data © Crown copyright and database right)

Har du spørgsmål til kajakroning i Skotland og især på Isle of Skye, er du velkommen til at kontakte OnAdventure.

Læs også

Klar til BCU5 – om kortmateriale og andre informationer der kan forberde din tur på Skye

Share